Vaccines Europe, е специализирана група за ваксини в рамките на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA), професионалната асоциация на иновативната фармацевтична индустрия в Европа.

Групата подкрепя усилията на държавите-членки и Европейската комисия (ЕК) за предотвратяване на едновременни огнища на сезонен грип и COVID-19, което би поставило значително напрежение върху здравните системи. До 2020 г. се наблюдава повишено търсене на противогрипни ваксини, тъй като здравните власти се стремят да предпазят  хората в риск от грипни усложнения, както във така и извън болницата и практиките в общността.

Понастоящем производителите на ваксини предвиждат да изпълнят своите договорени ангажименти за доставки за сезона 2020-2021 на Европейския съюз (ЕС), които могат да включват всяко увеличено търсене на предлагане от тях от държавите-членки на ЕС. Въпреки това, като се имат предвид сроковете за производство на противогрипни ваксини (12-18 месеца), всяко неочаквано, значително, повишено търсене на сезонната противогрипна ваксина 2020-2021 в даден момент от време ще бъде трудно, ако не и невъзможно да бъде задоволено. В крайна сметка всички допълнителни налични сезонни грипни ваксини, които могат да бъдат доставени за сезон 2020-2021, зависят от производителите, с които здравният орган на държава-членка преговаря.

Все още никой не знае каква ще бъде епидемиологията на COVID-19 през есента, когато ще стартира кампанията за имунизация срещу сезонния грип и ако мерките за социално дистанциране бъдат въведени отново, трябва внимателно да се планира правилното прилагане на противогрипната имунизация, която може да създаде значителни предизвикателства. Те трябва да  се предвидят отсега, така че да се осигури прилагането на всички ваксини.

Предвид риска от продължаване или засилване на COVID-19 пандемията през предстоящата европейска зима, държавите-членки се приканват незабавно да започнат планирането на изпълнението на имунизационните програми за грип, за да осигурят оптимален достъп до и обхват с противогрипни ваксини сред целевите групи през сезона 2020-2021 т.е. хората с хронични заболявания, тези на възраст 65 и повече години и малки деца.

www.vaccineseurope.eu

Когато посетите сайта ни, може да запази информация чрез браузъра ви , под формата на бисквитки. Тук може да направите настройки. Имайте на впредвид, че блокирайки някои бисквитки, може да окаже влияние върху предоставянето на по-добри услуги.